Katılımcıların Düşünceleri

SEKTÖR DUAYENİNİN HAKLI GURURU

Tekstil sektörünün çınarı Anateks Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Çalık, henüz ilkokul yıllarında ortaya koyduğu hedefleri bir bir gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyor.

1932 yılında Malatya’nın Yeşilyurt kazasında doğdum ve 1972’de Malatya’da iplik fabrikasını kurdum. Ailecek tekstil sektörüyle uğraşıyorduk. Ama ben çevredeki esnafı dolaşıyor, hangi işi nasıl yaptıklarını sürekli gözlemliyordum. İlkokul yıllarındaki bir okul gezisinde bize Sümerbank fabrikasını gezdirdiklerinde ise bu işi yapma hedefim yavaş yavaş oluşmuştu. Atatürk ve İsmet İnönü tarafından yapılmış bu büyük fabrikayı gördüğümde, “tamam bu benim işim” dedim ve bu iş üzerine kendimi geliştirmeye karar verdim. Sümerbank’ı gördüğümde onun daha büyüğünü yapmayı amaçlamıştım ve bu hedef için uğraştım. Sonuçta hedeflerimi başarmış olmaktan mutluyum. Hayatım boyunca sürekli bir hedef belirledim ve de hiçbir zaman hedefsiz bir şekilde hareket etmedim. İşime başladım, büyüttüm, hedeflerime doğru emin adımlarla ilerledim. Oğlum olan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da fabrika kurdu….

Bütün amacımız da tüm gücümüzle ve en önemlisi de dürüst bir şekilde çalışmak. 2 bin 500 kişi benim yanımda 2 bin kişi de oğlum Ahmet Çalık’ın yanında çalışıyor. Malatya’da 5 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz. Aileleriyle birlikte 20 bin kişiye destek vermiş oluyoruz. İşte bu benim en büyük mutluluğum. Bizi görenler de bölgeye yatırım yaptılar ki bu da beni ayrıca memnun ediyor. Bölgemize sağladığım istihdamın yanında, sosyal sorumluluk alanında da desteklerim bulunuyor.

“SÜMERBANK’I GÖRDÜĞÜMDE ONUN DAHA BÜYÜĞÜNÜ YAPMAYI AMAÇLAMIŞTIM VE BU HEDEF İÇİN UĞRAŞTIM SONUÇTA HEDEFLERİMİ BAŞARMIŞ OLMAKTAN MUTLUYUM.”

Şu anda Yapımı devam eden Malatya Mahmut Çalık Eğitim Kompleksi’nin 950 öğrencilik ilkokul kısmı tamamlanmış olup eğitime başlayacaktır, diğer birimlerin yapımına ise devam ediliyor. Bütün bunlar beni mutlu ediyor…

78 yaşındayım ve Türkiye’nin geldiği süreçleri gözlemleme şansım oldu. Türkiye’nin şuan ki durumu bir mucize gibidir… Ayrıca halen de Türkiye’nin önü masmavi bir deniz gibi çok açık. Türkiye’nin lider ülke olmasını umuyorum. Bunun içinde çok çalışmalıyız. Ayrıca artık çok iyi eğitim alan insanlarımız da var. Bu kapsamda son olarak gençlere tavsiyede bulunmak istiyorum. Onlara iyi eğitim almalarını, seçtikleri meslekte uzmanlaşmalarını öneriyorum.

KÜNYE

Şirketin Kuruluş Yılı: 1972

Faaliyet Alanı: Tekstil (Pamuk ipliği, örme kumaş üretimi)

Toplam Çalışan: 2 bin 500

Kapalı Üretim Alanı: 200 bin metrekare

Üretim Kapasitesi: 50 bin Ton/Yıl

Şirket Cirosu: 245 milyon TL

Toplam Şirket Sayısı: 6

İhracat: Üretilen malın yüzde 50’sini ihracatçı firmalara satıyor.

İthalat Ürünleri: Pamuk, kimyasal maddeler.

GSYİH’DA SANAYİ LİDER

İlin ekonomik gelişiminde önemli role sahip olan kayısı, 1980’li yıllarda dışa açık ekonomiye geçiş sürecinde önemli bir ihraç ürünü haline gelmiş ve ilin ekonomik gelişimine büyük katkı sağlamış Malatya’da 2001 yılı itibariyle kişi başına düşen GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) 1417 dolar düzeyindeyken, Gayri Safi Yurt İçi Hasıladan alınan pay bakımından yüzde 27,1 ile sanayi sektörü ilk sırada gelirken, bunu yüzde 24 ile ticaret ve yüzde 16,9 ile tarım sektörü izliyor. Kent merkezinde halen 2 Organize Sanayi Bölgesi faaliyetini sürdürürken, Darende İlçesinde yeni kurulmuş OSB bulunuyor ve de Akçadağ İlçesinde ise Mermercilik OSB kuruluş çalışmaları sürdürülüyor.